Συχνές ερωτήσεις για τον καταρράκτη και την αντιμετώπισή του

Σχετικά με τον καταρράκτη και την χειρουργική του αντιμετώπιση υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλές ερωτήσεις και αρκετή παρανόηση από τους ασθενείς.

1)Πότε πρέπει να υποβάλλεται ένας ασθενής με καταρράκτη σε χειρουργική επέμβαση; Πρέπει να έχει ‘ωριμάσει’ ο καταρράκτης και πόσο;

H απάντηση είναι όχι. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Η χειρουργική αφαίρεση ενός υπερώριμου –σκληρού καταρράκτη με τις νέες τεχνικές φακοφρυψίας κάνει την επέμβαση πιο δύσκολη και τις πιθανές επιπλοκές πιο συχνές. Ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργείται όταν αρχίζει να προκαλεί τέτοια μείωση ή ενόχληση στην όραση η οποία επηρεάζει την ποιότητα της ζωής (π.χ. εξασθενημένη αντίληψη των χρωμάτων, λάμψεις και ακτίνες γύρω από τα φώτα το βράδυ, έντονη θόλωση στον ήλιο κ.λ.π.)

2)Χειρουργείται ο καταρράκτης με Laser;

Μέχρι πρότινος τα Laser δεν είχαν καμία ουσιαστική εφαρμογή στην χειρουργική του καταρράκτη. Τελευταία με την χρήση του Femto-Laser σε κάποιες συγκεκριμένες φάσεις της επέμβασης(όπως στην δημιουργία των κερατικών τομών, στην καψουλόρρηξη του προσθίου περιφακίου και στον κερματισμό του πυρήνα σε 4 ή περισσότερα μικρότερα κομμάτια) σιγά-σιγά μπαίνει και το Laser στην χειρουργική του καταρράκτη. Παρ’ όλα αυτά η βασική φάση της επέμβασης ακόμη γίνεται με τα μηχανήματα φακοθρυψίας δια υπερήχων.

3)Τι ενδοφακό θα τοποθετήσουμε;

Η εξέλιξη των υλικών αλλά και του τρόπου κατασκευής των ενδοφακών μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε εξαιρετικά οπτικά αποτελέσματα. Πλέον διαθέτουμε ασφαιρικούς ενδοφακούς για καλλίτερο contrast και καλλίτερη νυχτερινή όραση, πολυεστιακούς οι οποίοι περιορίζουν την εξάρτηση από τα πρεσβυωπικά γυαλιά, τορικούς για διόρθωση προϋπάρχοντος κερατοειδικού αστιγματισμού κ.λ.π. Η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού γίνεται με την προεγχειρητική εξέταση που λέγεται βιομετρία, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού ενημερωθεί πλήρως ο ασθενής για τα τυχόν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε τύπου ενδοφακού.

4)Ο καταρράκτης ξαναγίνεται;

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορεί να συμβεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα από την επέμβαση, θόλωση του οπισθίου περιφακίου η οποία αντιμετωπίζεται με απόλυτη επιτυχία με ένα ειδικό Laser το Yag Laser στο Ιατρείο(δεν θέλει χειρουργείο). Με τους τελευταίας γενιάς ενδοφακούς αυτό έχει περιοριστεί σημαντικά.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.