Η πάθηση της μυωπίας

Είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία. Στην σύγχρονη εποχή περισσότερο από το 30% του πληθυσμού έχει μυωπία. Το χαρακτηριστικό της μυωπίας είναι ότι το μάτι βλέπει θολά τα μακρινά αντικείμενα και καθαρά τα κοντινά. Η συνήθης αιτία της μυωπίας είναι ότι το μήκος του βολβού είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την δύναμη του διοπτρικού συστήματος με αποτέλεσμα το είδωλο της εικόνας να σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Η μυωπία συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται από την παιδική ηλικία και συνεχίζει να αυξάνει μέχρι την ενηλικίωση. Μερικές φορές βλέπουμε να συνεχίζει η αύξηση και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό εξαρτάται από την κληρονομική προδιάθεση, την διατροφή ,τον τρόπο ζωής(π.χ. εργασία σε κλειστούς χώρους, πολύωρη χρήση Η/Υ. κλπ) Ανάλογα με την σοβαρότητα της ταξινομείται σε ελαφρά(μέχρι 2 διοπτρίες),μέση(2-6 διοπτρίες) και υψηλή (πάνω από 6 διοπτρίες).

Αν και η μυωπία σπάνια προκαλεί αμβλυωπία κυρίως σε περιπτώσεις ανισομετρωπίας (όταν δηλ. το ένα μάτι έχει πολύ μεγαλύτερη μυωπία από το άλλο),πρέπει να γίνεται οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών και εφόσον βρεθεί μυωπία πρέπει να διορθώνεται με γυαλιά. Μετά την ηλικία των 16 ετών εναλλακτικά μπορεί να διορθώνεται και με φακούς επαφής.

Τα μυωπικά μάτια λόγω κατασκευής έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που συχνά παρουσιάζουν διάφορα άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως αποκόλληση υαλοειδούς με σύμπτωμα τα ¨μυγάκια¨, ή και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Για τον λόγο αυτό κάθε μύωπας με μυωπία πάνω από 2-3 διοπτρίες πρέπει να υποβάλλεται σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο τουλάχιστον κάθε χρόνο άσχετα αν έχει ανέβει η μυωπία του ή όχι.

Εδώ και μια εικοσαετία η μυωπία διορθώνεται με άριστα αποτελέσματα με την χρήση του Excimer Laser (με τις μεθόδους PRK, LASIK και τελευταία με Femto LASIK).Για τις πολύ υψηλές μυωπίες που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί με ασφάλεια το Laser, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες μέθοδοι, όπως η τοποθέτηση φακικού ενδοφακού, ή αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.