Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο νευρικός ιστός του ματιού ο οποίος παίζει τον ρόλο του φιλμ. Εκεί αποτυπώνεται αυτό που βλέπουμε , μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα το οποίο μέσω του οπτικού νεύρου μεταφέρεται στον εγκέφαλο για να γίνει τελικά η εικόνα που βλέπουμε. Είναι ο πιο ευγενής και συγχρόνως ο πιο ευαίσθητος ιστός του ματιού.

Η πιο συνηθισμένη αιτία αποκόλλησης είναι η ρηγματογενής η οποία δημιουργείται συνήθως μετά από ρωγμή ή οπή του αμφιβληστροειδούς απότοκος αποκόλλησης υαλοειδούς. Μέσα από την ρωγμή περνά υγρό από το υαλοειδές και ξεκολλά τον αμφιβληστροειδή. Άλλες πιο σπάνιες αιτίες είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι φλεγμονές (εξιδρωματική αποκόλληση).

Τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι οι ‘’λάμψεις’’, οι αιωρούμενες θολερότητες και η εμφάνιση σε κάποιο τμήμα του οπτικού πεδίου μιας σκιάς σαν κουρτίνα.

Η αντιμετώπιση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι χειρουργική. Εάν έχει αποκολληθεί και η ωχρά η επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα, διότι εάν καθυστερήσει ενδεχομένως το μετεγχειρητικό οπτικό αποτέλεσμα να είναι φτωχό. Απεναντίας εάν γίνει το χειρουργείο έγκαιρα από εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο οπισθίου ημιμορίου, το ποσοστό επιτυχίας όσον αφορά την μετεγχειρητική όραση αγγίζει το 100%.

Σε περίπτωση μικρής αποκόλλησης η οποία βρίσκεται στην περιφέρεια μπορεί να αντιμετωπισθεί είτε με Laser είτε με κρυοπηξία και ενδοϋλοειδική έγχυση ειδικού αερίου το οποίο επικολλά τον αμφιβληστροειδή.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.