Διάγνωση του γλαυκώματος

Το γλαύκωμα είναι μία σοβαρή οφθαλμολογική πάθηση που χωρίς να δώσει στην αρχή της κανένα σύμπτωμα στο τέλος προκαλεί τύφλωση. Γι΄αυτό λοιπόν η καλλίτερη αντιμετώπιση είναι η έγκαιρη διάγνωση του. Το γλαύκωμα μπορούμε να το προλάβουμε, δεν μπορούμε όμως να θεραπεύσουμε τις όποιες αλλοιώσεις έχουν γίνει.

Κάθε άτομο μετά από κάποια ηλικία(18-20 ετών) πρέπει να ελέγχει την πίεση του ανά τακτά χρονικά διαστήματα(1 έως 4 χρόνια) ανάλογα με την ηλικία, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, ιστορικό σοβαρής αναιμίας, σακχαρώδης διαβήτης, ιστορικό τραυματισμού του ματιού καταστάσεις οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου.

Η εξέταση ενός ασθενούς ύποπτου για γλαύκωμα περιλαμβάνει:

1) Βιομικροσκόπηση στην σχισμοειδή λυχνία

2) Τονομέτρηση

3) Παχυμετρία κερατοειδούς και εκτίμηση της σκληρότητας του κερατοειδούς. Ένας παχύς ή ένας σκληρός κερατοειδής δείχνει μεγαλύτερη πίεση στο τονόμετρο από την πραγματική ενώ αντίθετα μάτια με μαλακό ή λεπτό κερατοειδή μπορεί να πάσχουν από γλαύκωμα και να φαίνεται ότι έχουν φυσιολογική πίεση.

4) Οφθαλμοσκόπηση με την οποία γίνεται εξέταση του οπτικού νεύρου για να διαπιστωθούν τυχόν αλλοιώσεις αυτού(γλαυκωματική κοίλανση).
Αν κάποια απ’ αυτές τις εξετάσεις δείξει παθολογικά ευρήματα τότε πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής σε περαιτέρω εξετάσεις.

5) Οπτικά Πεδία: Γίνεται καταγραφή της ευαισθησίας του αμφιβληστροειδούς και κατ’ επέκταση του οπτικού νεύρου. Έτσι έχουμε μια ρεαλιστική άποψη του βαθμού απώλειας της όρασης που πιθανόν να έχει προκαλέσει το γλαύκωμα. Είναι μία εξέταση που συμμετέχει ο παράγων συνεργασία και αξιοπιστία του εξεταζόμενου ασθενούς. Δεν είναι απόλυτα αντικειμενική εξέταση.

6) Τομογραφία οπτικού νεύρου με Laser (HRT): Είναι μια αντικειμενική σύγχρονη και ευαίσθητη εξέταση για χαρτογράφηση του οπτικού νεύρου με την χρήση Scanning Laser.

7) Oπτική Τομογραφία Συνοχής(OCT): Είναι μια αντικειμενική εξέταση για την λεπτομερή ανάλυση του πάχους και της κατανομής των οπτικών ινών γύρω από το οπτικό νεύρο καθώς επίσης και της κοίλανσης αυτού, με την χρήση ειδικού φωτός και με ακρίβεια 5 μικρά. Το HRT και το OCT είναι εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν και τις πλέον αρχόμενες γλαυκωματικές αλλοιώσεις του οπτικού νεύρου, καθώς επίσης να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.