Θεραπεία Κερατόκωνου με Cross Linking

Ο κερατόκωνος είναι μία πάθηση του κερατοειδούς που οφείλεται σε διαταραχή του κολλαγόνου από το οποίο είναι φτιαγμένος. Συγκεκριμένα στην πάθηση αυτή το κολλαγόνο είναι πιο μαλακό και οι συνδέσεις μεταξύ των ινών του είναι πιο χαλαρές και ασταθείς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου ο κερατοειδής να χάνει το σφαιρικό σχήμα που έχει φυσιολογικά και να αποκτά ένα σχήμα κωνικό, ενώ συγχρόνως λεπταίνει κυρίως στην κορυφή του κώνου.

Η θεραπεία αυτή που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια έχει σαν στόχο να ενισχύσει τις συνδέσεις των ινών του κολλαγόνου και έτσι να το καταστήσει πιο σκληρό(έως και 300%) από πριν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανακοπεί η εξέλιξη του κερατόκωνου και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Σε λίγες περιπτώσεις βλέπουμε και μία μικρή βελτίωση του κερατόκωνου.

Η επέμβαση γίνεται ως εξής: Ενσταλλάζουμε μία ουσία στον κερατοειδή που λέγεται ριβοφλαβίνη η οποία είναι βιταμίνη Β2 μέχρι να διαποτισθεί πλήρως ο κερατοειδής. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθεί πρώτα το επιθήλιο ώστε να διαποτισθεί πιο εύκολα και γρήγορα ο κερατοειδής. Κατόπιν ο διαποτισμένος κερατοειδής με την ριβοφλαβίνη υποβάλλεται σε έκθεση υπεριώδους φωτός (UVA) μέσω ενός μηχανήματος και κάτω από συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Αυτό τελικώς προκαλεί την διασύνδεση των ινών του κολλαγόνου κάτι που φαίνεται στην πράξη μετά από 5-6 μήνες. Η επέμβαση-θεραπεία είναι ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής και πρέπει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν νωρίτερα από την διάγνωση του κερατόκωνου από την στιγμή που έχουμε με την τοπογραφία κερατοειδούς ένδειξη επιδείνωσης.

Η μέθοδος αυτή σπανίως βελτιώνει την όραση του ασθενούς απλά την σταθεροποιεί. Έτσι φορώντας τα γυαλιά ή τους ημίσκληρους φακούς επαφής θα έχει σε βάθος χρόνου σταθεροποίηση της όρασης του. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούμε να συνδυάσουμε την θεραπεία με περιορισμένο επιφανειακό Laser διορθώνοντας έτσι ένα μέρος του διαθλαστικού σφάλματος που προκάλεσε ο κερατόκωνος. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να πετύχει έστω και μικρή βελτίωση της όρασης.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.