Χειρουργική επέμβαση Καταρράκτη

Η σύγχρονη επέμβαση του καταρράκτη ονομάζεται φακοφρυψία. Όπως το λέει και η ίδια η λέξη πρόκειται για επέμβαση κατά την οποία ο θολωμένος κρυσταλλοειδής φακός σπάει σε πολύ μικρά κομματάκια (κονιορτοποιείται) και αναρροφάται με ένα ειδικό μηχάνημα φακοθρυψίας που χρησιμοποιεί υπερήχους. Η αναισθησία γίνεται σχεδόν πάντα με αναισθητικές σταγόνες (δεν χρειάζεται ένεση). Η τομή είναι αναίμακτη, πολύ μικρή (2-3mm) και γίνεται στο πλάι του κερατοειδή. Αφού γίνει επιμελής καθαρισμός του περιφακίου από τις φακαίες μάζες, τοποθετείται ένας μικρός ενδοφακός μέσα από την μικρή τομή που έγινε η φακοφρυψία εντός του περιφακίου. Ο ενδοφακός αυτός είναι από υλικά απόλυτα βιοσυμβατά και παραμένει στην θέση αυτή για όλη την ζωή του ασθενούς.

Η επέμβαση είναι τελείως ανώδυνη και σύντομη (10-15 λεπτά). Ο ασθενής φεύγει από το χειρουργείο με ανοικτό το μάτι(χωρίς επίδεση) αμέσως και επιστρέφει στο σπίτι του (δεν χρειάζεται νοσηλεία). Επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες του σχεδόν άμεσα. Η αποκατάσταση της όρασης είναι άμεση. Αυτό που πρέπει να περάσει σαν μήνυμα είναι ότι η εγχείρηση του καταρράκτη με φακοθρυψία είναι η πιο αποτελεσματική απ’ όλες τις επεμβάσεις στην Ιατρική. Αρκεί να μην αφήνουμε τον καταρράκτη να ‘’ωριμάζει’’ πολύ και να σκληραίνει γιατί έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επιπλοκών.

Η επέμβαση του καταρράκτη με την ένθεση του κατάλληλου ενδοφακού μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από τα γυαλιά. Σήμερα λοιπόν η επέμβαση του καταρράκτη θεωρείται συγχρόνως και διαθλαστική επέμβαση. Η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού γίνεται κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος πρέπει να είναι ενδελεχής. Αν προϋπάρχει αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με ειδικό τορικό ενδοφακό. Η χρήση ασφαιρικών ενδοφακών προσφέρει καλλίτερη όραση την νύκτα και καλλίτερο ’’contrast’’. Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις μπορούν να απαλλάξουν τους ασθενείς από τα γυαλιά και για μακριά και για κοντά.

Η αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού και τοποθέτηση ενδοφακού μπορεί να γίνει και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει θόλωση αυτού (καταρράκτης) αλλά αποκλειστικά για να διορθωθεί μεγάλη διαθλαστική ανωμαλία όπως Μυωπία ή Υπερμετρωπία σε άτομα άνω των 55-60 ετών (clear lens extraction). Η απόλυτη επιτυχία της επέμβασης όπως και στον καταρράκτη απαιτεί πολύ καλή μέτρηση της ισχύος του ενδοφακού προεγχειρητικά με την βιομετρία (σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προτιμάται η οπτική βιομετρία).

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.