Η πάθηση της πρεσβυωπίας

Η πρεσβυωπία είναι η δυσκολία στην κοντινή όραση που αναπτύσσεται σταδιακά μετά την ηλικία των 40-45 ετών και οφείλεται στην μείωση την ικανότητας προσαρμογής. Είναι μία λειτουργική ανωμαλία και οφείλεται στην σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού λόγω γήρανσης. Εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία όταν συνυπάρχει και υπερμετρωπία. Αντίθετα στους μύωπες η υπάρχουσα μυωπία εξουδετερώνει την πρεσβυωπία και μπορούν να βλέπουν καλά κοντά όταν βγάζουν τα γυαλιά τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι μύωπες δεν κάνουν πρεσβυωπία, απλώς οι εμμέτρωπες και οι υπερμέτρωπες βάζουν γυαλιά για να δουν κοντά, οι μύωπες βγάζουν τα μυωπικά γυαλιά τους.

Η πρεσβυωπία διορθώνεται και με πολυεστιακά γυαλιά ή φακούς επαφής. Για την μόνιμη διόρθωση της πρεσβυωπίας έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες τεχνικές χωρίς όμως άριστα αποτελέσματα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση του φακού με ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού με αυστηρή επιλογή των ασθενών. Άλλη τεχνική είναι η δημιουργία στον δευτερεύοντα οφθαλμό χαμηλής μυωπίας 1-1,5 διοπτρίας είτε με Lasik είτε με ενδοφακό. Αυτό ονομάζεται ΄monovision’ και πρακτικά επηρεάζει ελάχιστα την μακρινή όραση ,αλλά μειώνει την ανάγκη για γυαλιά διαβάσματος σε ποσοστό 60-80%. Και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται επιλογή των ασθενών γιατί σε κάποιους ασθενείς δεν μπορεί ο εγκέφαλος του να ανεχθεί το monovision.

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies. Πατήστε "ΟΚ" για να αποδεχτείτε την χρήση τους, ή στο "Μάθετε περισσότερα" για να διαβάσετε για τον σκοπό τους.